Woman smiling and holding her cell phone

Digitale Transformatie. Wat is dat? Hoe begin ik eraan?

Hoe begin je aan digitale transformatie

Meer en meer bedrijven kiezen voor een digitale transformatie. Daarbij zetten ze meer in op digitale oplossingen om effectiever te werken en hun klanten een betere dienstverlening aan te bieden. Ook als kleinere onderneming kan je makkelijk de voordelen plukken van de toenemende digitalisering. In dit artikel leggen we uit hoe je dat best aanpakt.
Lees onze tips verder in dit artikel

Wil jij vandaag starten met digitale transformatie?

Contacteer onze digitale experten

E-commerce, videoconferenties, online collaboration tools, … Sinds de coronacrisis hebben heel wat bedrijven de digitale technologie omarmd. Voor ondernemers is het dan ook hét moment om vol in te zetten op de digitale transformatie. Wie aarzelt, riskeert om voor altijd achter te blijven.

Stuur me het GRATIS ebook!
Handleiding: zo pak je digitale transformatie aan

Wat is digitale transformatie?

Digitale transformatie is het gebruiken van nieuwe technologieën om bedrijfsprocessen te optimaliseren. Het is dus niet per se het vervangen van bestaande technieken door nieuwe digitale technologieën. Digitale transformatie betekent dat bedrijven (moeten) optimaliseren door de impact van digitale technologieën en de toenemende digitalisering van bedrijfsprocessen op mensen, bedrijven en de maatschappij. Het is een fenomeen dat in bijna elke sector plaatsvindt, vaak op initiatief van één of enkele leiders. Zij nemen het voortouw vanwege hun hoge betrokkenheid met hun klanten en niet door hun betrokkenheid met technologie.

Volgende voordelen mag je verwachten bij een digitale transformatie:

✔️ Het verlaagt de kosten

✔️ Het verhoogt de nauwkeurigheid

✔️ Het verbetert de snelheid

✔️ Het maakt je bedrijf efficiënter

Waarom is digitale transformatie belangrijk?

De vierde technologische revolutie ademt in de nek van elke bedrijfsleider. Elke onderneming moet dan ook voortdurend verbeteren om competitief te blijven.

Wilt u vandaag nog processen optimaliseren of helemaal heruitvinden, dan moet u technologie omarmen en onderzoeken wat digitale transformatie voor u kan betekenen.

Dankzij digitale transformatie verbetert u de gebruikservaring voor uw (potentiële) klanten. En dat leidt natuurlijk tot betere bedrijfsresultaten.

Onze tips i.v.m. digitale transformatie

1. Optimaliseer je online zichtbaarheid

Als onderneming moet je vandaag online zichtbaar zijn. Studies tonen aan dat 70 tot 80 procent van de consumenten eerst online onderzoek doet, alvorens te beslissen over een belangrijke aankoop. Zonder website bereik je dus amper 20 tot 30 procent van je markt. In B2B-sectoren zijn deze cijfers zelfs nog extremer.

Als je succesvol wil zijn en blijven, heb je dus geen keuze. Je moet online aanwezig zijn.

Er zijn drie dingen die je nodig hebt om online aanwezig te zijn:

 1. Een domeinnaam: Dat is je online adres, of de naam van je website.
 2. Een mailbox: Dat is je digitale mailbox waarop klanten en partners je kunnen mailen.
 3. Webhosting: Je website bestaat uit heel veel data. Die data worden opgeslagen op een webserver.
Contacteer onze digitale experten

2. Optimaal samenwerken in Microsoft 365

In het ideale scenario werkt je hele organisatie gemakkelijk en snel samen. Door Microsoft 365 worden afdelingen verbonden. Met geweldige functionaliteiten en ontelbare mogelijkheden werken je medewerkers sneller, slimmer en waar ze maar willen. Microsoft 365 geeft organisaties de tools om samen meer te bereiken.

Meer weten over Microsoft 365? Neem dan contact op met één van onze experts. 

Stel direct vragen aan collega’s via een (groep)chat, audio- of videovergadering. Tijdens de vergadering kun je binnen Teams notuleren, schermen delen, chatten, bestanden uploaden en de volgende vergadering inplannen. Elke vergadering heeft daarnaast een inbelnummer, zodat werknemers die even geen werkplek hebben gemakkelijk inbellen via hun smartphone.

 

3. Ontdek de voordelen van digitale boekhouding

Tegenwoordig kan alles digitaal; zo ook de boekhouding. Wat eerst even wennen zal zijn, blijkt achteraf toch eigenlijk wel heel erg gemakkelijk. Nu zijn er een aantal vanzelfsprekende voordelen voor online boekhouden, maar ook een aantal waarvan u misschien nog niet op de hoogte bent.

Veel ondernemers houden zich nog hardnekkig vast aan hun mappen met inkomende en uitgaande rekeningen om ze vervolgens aan het einde van het jaar naar de accountant te brengen voor belastingaangifte. En dat is te begrijpen; verandering is niet altijd gemakkelijk. Maar soms maakt het het (bedrijfs)leven toch een stukje makkelijker. Laten we eens kijken naar de voordelen van online boekhouden:

 • U raakt geen bonnetje meer kwijt. U kunt uw facturen en aankopen namelijk direct inscannen om alles digitaal te bewaren.
 • U maakt minder snel fouten. Het is niet nodig om een bankrekening in te voeren waarbij een verkeerd cijfer zo gedaan is.
 • U bespaart ruimte. Sinds u uw administratie digitaal bewaart, heeft u de archiefkasten niet meer nodig.
 • U heeft altijd toegang en overzicht. Waar u ook bent, u kunt altijd inloggen om uw boekhouding te controleren. Bovendien ziet u direct wat uw inkomsten en uitgaven zijn.
 • Uw bedrijf oogt professioneel. Doordat u met digitale facturen werkt die uw klanten direct kunnen betalen, laat u zien dat u een modern bedrijf bent die met de tijd meegaat.

4. Online vergaderen met Microsoft Teams

Microsoft Teams biedt uitgebreide mogelijkheden voor online vergaderen: 1 op 1, met je team of met een aantal (externe) projectgroepleden. Het is zelfs mogelijk om een live event/webinar voor maximaal 10.000 deelnemers op te zetten. 

Als je werkt met Microsoft 365 is Microsoft Teams de makkelijkste oplossing. Het is aanwezig in alle Microsoft-applicaties, waaronder het volledige Office-pakket en Skype. Teams combineert zakelijke VoIP-, samenwerkings- en videofuncties in één app.

Voordelen

 • Altijd en overal vergaderen vanaf ieder device
 • Audio- en videovergaderen
 • Van 1 tot 10.000 deelnemers
 • Documenten delen, presenteren en bespreken
 • Van agenda naar actie
 • Volledige integratie met Office 365
Contacteer onze digitale experten